Ulmalan kansantalon historiaa...

 

Ulmalan kansakoulu on valmistunut Iisalmen Ohenmäkeen vuonna 1897. Pian valmistumisen jälkeen sitä on alettu laajentaa, jotta kaikki oppilaat mahtuisivat kouluun.

Koulussa on toiminut yhdysluokkia aina 1970-luvulle.

Koululla on toiminut useita opettajia ja heistä kuuluisin on Kauppis-Heikki, joka toimi koululla opettajana vuosina 1908-1920.

 

Talo kätkee sisälleen paljon tarinoita ja tässä niistä muutamia:

Kauppis-Heikki sai kansakoulupätevyyden vuonna 1907 ja ja kesällä 1908 hänelle tarjoutui vakituinen opettajan virka Ulmalan kansakoulusta.

Ulmala-aikanaan Kauppis-Heikki osallistui innokkaasti mm. kansalliselämään ja nuorisoseuratyöhön ja oli jopa kansanedustajaehdokkaana.

Näihin aikoihin osuvat myös monet hänen kantaaottavat lehtikirjoituksensa, milloin kunnalliselämästä, milloin lasten koulukirjojen hankinnasta.

Ulmalan nuorisoseura kokoontui kansakoululla aina vuoteen 1920. Kauppis-Heikki oli seuran toiminnassa aktiivisesti mukana. Kauppis-Heikki oli Ulmalan nuorisoseuran kunniajäsen

ja yhteistyö oli tiivistä ennen kaikkea opettajien seuralle tarjoaman kerho- ym. ohjaustyön vuoksi.

(Tiivistetty teoksesta Kotikyliltä/Kauppis-Heikin seura)

 

1927 Hilda Karoliina Tikkanen tuli Ulmalan kansakoululle alaluokkien opettajaksi. Kirmalassa samaan aikaan isännöi Olli Kääriäinen, komia poikamies,

joka heti iski silmänsä soriaan opettajattareen. Niin Kirmala sai pian opettajaemännän vuonna1933.

Karoliina toimi vuosikymmeniä opettajana Ulmalassa ja häntä pidettiin innostavana, napakkana ja äidillisenä. Vuonna 1950 heräteltiin Martta-aate jälleen henkiin Kirma-Ulmalassa.

Karoliina oli sen kantava voima, jonka ansiosta Martat alkoivat toimia hyvin vilkkaasti alueella.

 

Talvisaikaan Karoliina kulki hevosreellä koululle ja saattoi koulun pihassa sitoa ohjakset reennuppiin, läimäytti hevosta lautasille ja laittoi tämän kotimatkalle Kirmalaan.

Saman tapauksen nähtiin toistuvan myös toisin päin, kun kiireisenä päivänä Osmo-poika laittoi hevosen reen kanssa hakemaan opettaja Karoliinaa kotiin.

(Tarina: Irma Sirviö ja Ritva Lappalainen)

 

... ja tulevaa!

 

Koulun lakkauttamisen jälkeen talo on ollut yksityisomistuksessa. Syksyllä 2012 Wäinö Leinonen ja Lilli Härmä-Leinonen ostivat talon

ajatuksenaan kunnostaa talo ja tarjota kaikille ihmisille mahdollisuus tutustua jotenkin vanhaan rakennukseen ja sen historiaan.

Tuli ajatus, että talosta tulee Ulmalan kansantalo eli kaiken kansan talo, joka tarjoaisi monipuolisesti harrastusmahdollisuuksia

sekä mahdollisuuden viettää mukavia juhlia kuten ennen vanhaan.